5679 NEWTON WYND
UNIVERSITY, VANCOUVER, BC

PACIFIC SPIRIT ESTATE

A hand-picked team of the most awarded and critically acclaimed architects and designers in the pacific northwest worked collaboratively and meticulously to envision, design and build pacific spirit estate.

Price upon request

Inquire

This is your modal header title

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart.

The interior,
the architecture,
the landscape – one vision.

Imagine owning an exquisitely private, natural light and energy filled residential space that anticipates and inspires your very best life.

Seamless transitions between inside and outside spaces hallmark an organic palette of elements that rise up from the lush and verdant landscape. Each individual aspect, sightline, function, movement, surface, sound and intention — flawlessly and painstakingly designed to best advantage comfort and wellbeing, sweeping mountain and ocean views, privacy, elegance, entertaining, productivity, family life, happiness, intimacy, lifestyle and sustainability. Ultimate tranquility, by design.

Spirit of the Pacific.

Leveraging an intuitive, theoretical, intrinsic, and artistic matrix of skills, the tenured project team comprised of Garrett Cord Werner Architects and Interior Designers, Werner Construction, and Ron Rule Landscape Consultants delivered a singularly remarkable home and unrivaled lifestyle.

Drawing on their intimate knowledge of the Pacific Northwest landscape, climate and ethos, and leaning on their individual and combined expertise and experience, they reimagined and sculpted the site and designed a home that is in every way, a residential estate in and of its spectacular landscape.

The property has been featured in several design/lifestyle publications extolling the unique architecture and design.

Upper Level

Immersed in the technicolour changing of the seasons, an aerie of intimate and restorative spaces nests in articulated harmony

Learn more

IMMERSED IN THE TECHNICOLOUR CHANGING OF THE SEASONS, AN AERIE OF INTIMATE SLEEPING AND RESTORATIVE SPACES NESTS IN ARTICULATED HARMONY.

On the upper level of the east pavilion, a luxurious master suite with glorious mountain and ocean views, and a generous deck, promise exquisite solitude and heavenly creature comfort. At the touch of a button, privacy blinds descend into darkness.

A luxurious spa-like bathroom with huge soaker tub, stone-lined rainforest shower and views into the evergreen canopy, promises peace and quiet refuge. A generous walk-through closet with natural light and thoughtfully designed storage, completes the offering.

The adjoining roof-top deck sits atop the central dining pavilion, set back from view and sheltered from ocean breezes. Two family bedrooms in the southern wing of the pavilion, each with full private ensuite, are staggered slightly to best advantage views and roof deck access.

MAIN Level

Immersed in the technicolour changing of the seasons, an aerie of intimate and restorative spaces nests in articulated harmony

Learn more

THE WELCOME IS INTENTIONAL, UNFOLDING DISCREETLY. FORTIFIED BY PERCUSSIVE QUIET, NATURAL LIGHT, AND FOREVER VIEWS STRAIGHT THROUGH TO THE NORTH SHORE MOUNTAINS AND PACIFIC OCEAN.

Pacific Spirit Estate was designed for an active family to whom privacy, entertaining and work-life balance were priorities. The estate was designed as a series of pavilions on three levels, themselves divided seamlessly into wings that at once delineate and synchronize the residence. Organic elements of steel, wood, natural stone, fire, water and glass, in warm natural colours, are foundational materials repeated throughout the 10,139 square foot residence. Joinery, constructs, welds and seams are entirely visible and flawlessly executed — a bold and imaginative testament to meticulous design and craftsmanship.

In an evolutionary departure from traditional architecture where gratuitous flourishes, accruements and statement foyers are commonplace, Pacific Spirit Estate celebrates family, function and lifestyle in assigning prime real estate for living your best life the way you actually live it.

A generous entryway, with powder room and large concealed closet, welcomes visitors to an estate that is first and foremost residential. A forward wing surrounding the entry and overlooking the giant koi pond and cascading waterfall, boasts a large executive office and amenities adjacent to a magnificent large-scale lounge. Business can be conducted here in residential comfort, without implying disproportionate access to private spaces. An impressive fireplace promises ambience and seasonal warmth, and double-height floor to ceiling corner-wrap windows open completely onto the koi pond.

The lounge area flows seamlessly into the main entertainment and living room, where double-height corner-wrap windows and a single-pour concrete Isokern fireplace wall and hearth command the large space. A floating, fused glass gallery wall seamlessly connects the lounge and entertaining areas to a magnificent formal dining space, which is in itself a central light-filled pavilion with breathtaking through and through views to the north and south. Both the office/lounge/entertaining pavilion, and the formal dining pavilion open out onto an expansive outdoor living/dining/lounge area with infinity pool, infinity spa, fireplace and fire pit.

While united by materials and transitions, the west pavilion was designed primarily as a higher-traffic family space. A generous kitchen with impressive hidden storage, concealed espresso station, expansive polished Temptation granite dining counter, and adjoining residential office, spill over into a large informal family dining area, and generous family room with double-sided fireplace. An outdoor covered and heated dining terrace with wood-burning pizza oven, outdoor kitchen, and an adjoining lounge become one with the generous interior space on command – as kitchen wall retracts over the entire expanse of the counter. A bank of floor to ceiling corner-wrap windows open seamlessly onto still more outdoor recreational and entertaining space. Off the kitchen, an 88 sqft home office looks onto a zen-like fountain surrounded by lush greenery.

On the main level, pavilion space traffic ebbs and flows with the seasons and occasions — pulling double or triple duty as needed for larger-scale family, social or corporate gatherings. Often, thanks to the mild Vancouver climate, the massive corner-wrap windows remain open, adding an additional 4,000 feet of outdoor living and entertaining space on one level.

LOWER Level

Immersed in the technicolour changing of the seasons, an aerie of intimate and restorative spaces nests in articulated harmony

Learn more

FUSED GLASS, BAMBOO-DAPPLED SUN, MULTI-FACETED ORGANIC SURFACES, AND OTHER INTRINSIC ELEMENTS DIRECT NATURAL LIGHT THROUGHOUT THE SPACE.

Taking best advantage of the terraced site, architects designed the lower level to continue the transparent and light-filled theme of the entry and canopy levels. Starting with the magnificent stairwell lounge, light and nature pour in through huge windows, bouncing off and travelling through LowE glass walls of the showpiece wine cellar and wine vault built into the earth.

deep interior garden, surrounded by sliding glass doors and accessible from two sides, blurs the divide between outside and in, dispersing natural light and fresh air without allowing exterior access. A large guest suite wraps around the light well, drawing light into sleeping and lounging areas, and into a generous spa-like ensuite.

Beneath the central pavilion, a private wellness wing comprised of residential spa replete with home gym, steam shower, sauna and changing rooms, connects by way of a second light-filled stairwell, to the pool and hot tub areas outside.

A large cinema wing, situated adjacent to the guest suite invites relaxation or competition with its state-of-the-art entertainment/games suite. Outfitted with a custom-made billiards table, pinball and other low-tech games of skill, the space serves double duty for family, guests, and business.

A large, 440 sq. ft. playroom to the west, situated beneath the kitchen, provides secure and quiet space for children to play and relax — far from the guest suite and cinema lounge. A large mechanical room, accessed solely from the interior, is command central for the many impressive and sustainable systems and safeguards that run the estate.

Outdoor Living

Immersed in the technicolour changing of the seasons, an aerie of intimate and restorative spaces nests in articulated harmony

Learn more

CLEAN AIR, PURE WATER, EVERGREEN — EVERYWHERE AND ALWAYS, FROM INSIDE TO OUTSIDE WITH 20,000 ADDITIONAL SQUARE FEET OF LIVING

In Vancouver, living your best life includes year-round access to beautiful outdoor spaces like the many integrated into the estate where resort-like grounds unfold the moment you arrive, and floor to ceiling glass throughout contributes to overall wellness and happiness.

For much of the year, the glass walls can disappear entirely or partially, accessing more than 20,000 square feet of outdoor living space. All three pavilions open seamlessly onto wrap-around patio and pool decks, where an infinity pool, infinity spa, firepit lounge, fireplace lounge, and outdoor kitchen and dining areas overlook gorgeous mountain and ocean views..

Lush plantings ensure privacy and invite exploration along leafy footpaths, secluded garden areas, private places to sit and think, and to the lower level where a charming greenhouse and small vegetable garden rest aside a low-maintenance expanse of putting and croquet green. Moving water is a recurring theme of the grounds — sustaining life, reflecting light, and contributing a gentle, healthful humidity. Landscape lighting is gentle and deliberate, artfully designed to illuminate the grounds and living areas, without bouncing off of the huge panes of glass.

The wide-open north-facing patios are ideal for entertaining, tempering the bright southern sunlight for most of the day. A heated and glass-covered private dining area to the west boasts a wood-burning pizza oven, large outdoor grill and kitchen area with expansive disappearing-wall connectivity to the family pavilion. A second dining area, set a half-dozen steps deeper into the patio celebrates the sun and sunrise in intimate seclusion.

An outdoor fireplace lounge, set back between the pavilions and flanked by a large outdoor fireplace, is the ideal spot to relax after dinner, and bask in the spectacular Vancouver sunsets. A spectacular infinity pool, infinity spa, and firepit lounge descend gently toward the sea, connected by a series of stone and concrete landings and boxwood plantings. Seating and lounging areas sited throughout the garden patios, promise endless views and sun or shade to suit.

0
Close

Your cart